Commissie stelt voor Sri Lanka betere markttoegang te bieden als stimulans voor hervormingen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 11 januari 2017.

In het voorstel wordt de afschaffing van douanerechten afhankelijk gesteld van een blijvende inzet voor duurzame ontwikkeling, mensenrechten en goed bestuur, waarop nauwlettend toezicht wordt gehouden.

De Commissie heeft vandaag voorgesteld dat de Europese Unie een aanzienlijk deel van de resterende invoerrechten op producten uit Sri Lanka zou afschaffen, op voorwaarde dat het land er zich toe verbindt om 27 internationale overeenkomsten inzake mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, milieubescherming en goed bestuur te ratificeren en op doeltreffende wijze uit te voeren. Deze unilaterale handelspreferenties zouden bestaan uit de volledige afschaffing van de rechten op 66 % van de tarieflijnen en een breed scala aan producten betreffen, waaronder textiel- en visserijproducten.

De preferenties zouden vallen binnen een bijzondere regeling van het EU-stelsel van algemene tariefpreferenties, SAP+ genoemd. Die regeling is ontworpen om steun te bieden aan ontwikkelingslanden door hun economische ontwikkeling te bevorderen — via een toename van de handel met Europa — en hen aan te zetten tot het nemen van concrete maatregelen met het oog op duurzame ontwikkeling. Het Europees Parlement i en de Raad i hebben nu vier maanden de tijd om eventueel bezwaar aan te tekenen voordat de maatregelen van kracht worden.

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström i zei hierover: "Preferenties in het kader van SAP+ kunnen, via een toename van de uitvoer naar de EU-markt, een aanzienlijke bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Sri Lanka. De preferenties laten echter ook zien hoe wij Sri Lanka willen ondersteunen bij hervormingen op het gebied van mensenrechten, de rechtsstaat en goed bestuur. Ik ben ervan overtuigd dat op die gebieden tijdig substantiële verdere vooruitgang zal worden geboekt, waarbij de dialoog en het toezicht in het kader van SAP+ dit hervormingsproces zullen ondersteunen. Daartoe behoort ook de volledige afstemming van de Sri Lankaanse wetgeving inzake terrorismebestrijding met internationale mensrechtenverdragen."

Toegang tot de SAP+-regeling betekent niet dat de situatie van het begunstigde land met betrekking tot de 27 internationale overeenkomsten volledig bevredigend is. De betere markttoegang wordt juist geboden op voorwaarde van verdere vooruitgang bij de volledige uitvoering van die overeenkomsten en de regeling voorziet in een platform voor contacten met begunstigden over alle probleemgebieden. Zoals bij alle SAP+-landen zou de afschaffing van de douanerechten voor Sri Lanka gepaard gaan met nauwlettend toezicht op de door het land geboekte vooruitgang op het gebied van duurzame ontwikkeling, mensenrechten en goed bestuur.

Sri Lanka heeft in het verleden al eens geprofiteerd van SAP+. Toen Sri Lanka naliet in te grijpen bij meldingen van mensenrechtenschendingen, besloot de EU in 2010 echter de preferentiële behandeling voor de invoer uit het land stop te zetten. In 2015 heeft de nieuwe regering van Sri Lanka de weg geëffend voor ingrijpende hervormingen met het oog op nationale verzoening, op de eerbiediging van de mensenrechten, de rechtsstaat en de beginselen van goed bestuur, en op duurzame economische ontwikkeling. De Sri Lankaanse regering heeft in juli 2016 een aanvraag voor SAP+ ingediend en in haar beoordeling heeft de Commissie geconcludeerd dat Sri Lanka voldoet aan de in de verordening van de EU vastgestelde toelatingscriteria.

Achtergrond

Sri Lanka heeft aanzienlijke maatregelen genomen om de eerbiediging van de mensenrechten te verbeteren en goed bestuur te bevorderen. Een belangrijke ontwikkeling was de 19e grondwetswijziging, waarbij essentiële instellingen zoals de nationale mensenrechtencommissie opnieuw onafhankelijk werden gemaakt. Daarnaast heeft Sri Lanka concrete maatregelen genomen om onder meer te waarborgen dat gevallen van vermiste personen worden onderzocht, betere bescherming te bieden aan getuigen en slachtoffers, personen die in het kader van controversiële antiterrorismeregelgeving werden vastgehouden vrij te laten en kinderarbeid te bestrijden. Het land heeft ook opnieuw gesprekken aangeknoopt met VN-organen, met name de VN-Mensenrechtenraad, en heeft zich ten aanzien daarvan geëngageerd om verzoening, verantwoordingsplicht en mensenrechten te bevorderen. Sri Lanka heeft bovendien de meeste van zijn millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling gerealiseerd, vooral op het gebied van gezondheid, onderwijs en gendergelijkheid.

Desondanks zijn meer inspanningen nodig om bepaalde punten van zorg aan te pakken. Sri Lanka moet ervoor zorgen dat zijn wetgeving inzake terrorismebestrijding volledig in overeenstemming is met internationale overeenkomsten inzake mensenrechten. Het land moet met prioriteit definitief een einde maken aan het gebruik van foltering door de veiligheidstroepen en aan de straffeloosheid die daarmee gepaard gaat. De regering moet ook beleids- en wetgevingsprocedures afronden om de rechten van vrouwen en kinderen te verbeteren — bijvoorbeeld met betrekking tot discriminatie, huiselijk geweld, de minimumleeftijd voor huwelijken en seksuele uitbuiting — en pesterijen tegen vakbonden tegen te gaan. Al deze kwesties zouden in het kader van SAP+ aan toezicht worden onderworpen om blijvende vooruitgang te waarborgen.

De EU is de grootste uitvoermarkt van Sri Lanka, goed voor bijna een derde van de totale uitvoer van het land. In 2015 bedroeg de waarde van de totale bilaterale handel 4,7 miljard euro. De invoer uit Sri Lanka naar de EU was goed voor 2,6 miljard euro en bestond hoofdzakelijk uit textielproducten, rubberproducten en machines.

Momenteel zijn er acht SAP+-begunstigden: Armenië, Bolivia, Kaapverdië, Kirgizië, Mongolië, Pakistan, Paraguay en de Filipijnen.

Meer informatie (Engelstalig)

IP/17/34

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail