Strijd om Aleppo: EP roept op tot directe stopzetting van de vijandelijkheden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 14 december 2016, 18:33.

De situatie in Aleppo na het instorten van een overeenkomst om rebellen en burgers te evacueren uit de lang-belegerde Syrische stad, stond vanochtend centraal in een plenair debat. Vooruitlopend op de EU-top van donderdag, beschreven de leden de situatie als "hel op aarde”, een "dodenfabriek" en een "crisis van de mensheid". Zij riepen op tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en toegang voor humanitaire hulp. Een aantal sprekers was zeer kritisch over de rol van Rusland.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i beschreef de situatie in Aleppo, waar de gevechten en bombardementen op woensdag werden hervat, als "ernstig". "Er zijn meldingen van slachtingen, van kinderen die vastzitten onder het puin", zei hij bij de opening van de plenaire vergadering.

In zijn oproep om de burgers veilig de ruïnes van Aleppo te laten verlaten, werd Juncker bijgevallen door een aantal EP-leden. “De wereld houdt zijn adem in," zei EVP-fractievoorzitter Manfred Weber en hij liet weten dat de prioriteit nu humanitaire hulp is: "Het is duidelijk dat Europa moet handelen. We moeten ook de opvang van vluchtelingen hier in Europa verbeteren."

Ondervoorzitter van de Groenen/EVA, Ska Keller, liet weten het recente geweld in Aleppo te betreuren en zei: "Waar is de regeling voor hervestiging, dringend nodig om mensen uit deze verschrikkelijke situatie te krijgen?" Zij voegde hieraan toe: "Het enige waarover de lidstaten het eens kunnen worden is over alles om migranten en vluchtelingen buiten te houden."

"Dodenfabriek"

Anna Fotyga, voorzitter van de subcommissie Veiligheid en defensie zei: "We zijn getuige van een misdaad tegen de menselijkheid. We moeten ervoor zorgen dat er geen straffeloosheid is ongeacht rang en nationaliteit." Het Cypriotische GUE/NGL-lid Takis Hadjigeorgiou zei:" We delen momenteel allemaal de zware verantwoordelijkheid voor de verschrikkelijke dodenfabriek in Syrië".

S&D-fractievoorzitter Gianni Pittella veroordeelde de wreedheden en deed een oproep voor een onmiddellijke humanitaire oplossing. Hij wees er op dat het standpunt van het Parlement over Syrië heel duidelijk is. In een resolutie van 24 november riep het EP op tot een onmiddellijke stopzetting van de bombardementen en willekeurige aanvallen op burgers. Het EP drong er bij alle partijen in het conflict op aan om de humanitaire toegang tot hulp in het hele land te waarborgen.

"Crisis van de mensheid"

In november riep het EP dat degenen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van het internationale humanitaire rech voor de rechter moeten worden gebracht. Dit was ook een probleem dat in het debat naar voren werd gebracht door de vertegenwoordiger van de Raad Ivan Korčok. ALDE-voorzitter Guy Verhofstadt zei tegen hem: "Wat gaat u eraan doen? U betreurt het, net als wij het hier allemaal betreuren maar u hebt de macht om meer te doen!"

Om een einde te maken aan wat Verhofstadt een "crisis van de mensheid" in Syrië noemde, schetste de ALDE-leider de drie dingen die nu nodig zijn: "Een staakt-het-vuren, de vrije toegang van humanitaire hulp aan Oost-Aleppo en besprekingen voor een politieke oplossing." Hij voegde eraan toe:"Voor zij die dit niet willen, moet de Europese Unie antwoorden met sancties: tegen Rusland, het regime Assad en Iran."

"Poetin heeft bloed aan zijn handen"

Net als Verhofstadt, waren ook Weber en Pitella kritisch over de rol van Rusland in het bloedbad in Syrië. Weber zei: "De situatie in Aleppo kon zich enkel ontwikkelen door de betrokkenheid van Russische bommen en soldaten. Poetin heeft bloed aan zijn handen en de EU moet dat duidelijk maken dat concessies geen optie zijn."

ENF-ondervoorzitter Matteo Salvini, drong er echter bij de leden op aan om zich te concentreren op extremisten en IS in plaats van Rusland: "Ze denken dat Poetin degene met vuile handen is: ze negeren overal de extremisten.”

EFDD-lid David Coburn gaf zijn verklaring voor de instabiliteit in het bredere Midden-Oosten: "Dit is omdat het Westen Arabische dictators heeft verzwakt De echte vijand, dat zijn niet mensen als Assad, het is fundamentalistische theocratie."

Sacharovprijs

Een aantal leden verwees naar de Sacharovprijs voor mensenrechten, die op 13 december werd uitgereikt aan twee Iraakse jezidi slachtoffers van slavernij onder IS, Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar. Verhofstadt zei: "De verschrikkelijke dingen die ze meegemaakt hebben, gebeuren nu in de straten van Aleppo, waar troepen van Assad en sjiitische Iraanse commando's van deur tot deur gaan om vrouwen en kinderen te doden."

Hadjigeorgiou liet echter weten dat mensenrechtenprijzen alleen niet voldoende zijn: 'Wat doen wij in gebieden zoals Syrië? We moeten onze woorden in daden omzetten en iets doen wat constructiever is."

De EU blijft samenwerken met de VN en regionale partners voor politieke oplossingen om het conflict te beëindigen. De situatie in Syrië, evenals de rol van Rusland in het conflict, zal op 15 december op een top van de Europese Raad worden besproken.

REF. : 20161209STO55335