Mogherini: EU blijft zich inzetten voor bescherming inheemse volkeren

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 8 augustus 2016.

Ter gelegenheid van de International Dag van de inheemse volken in de wereld, vieren wij samen met de inheemse volkeren overal ter wereld de rijkdom van hun culturen en hun unieke bijdrage aan de culturele diversiteit van de wereld. De Europese Unie i blijft zich inzetten voor de bevordering en de bescherming van de rechten van inheemse volkeren.

Ondanks de vele positieve ontwikkelingen wat betreft de erkenning van de rechten van inheemse volkeren, doen er zich in tal van landen voortdurend schendingen van de mensenrechten voor, waaronder moorden op en misbruiken tegen inheemse mensenrechtenverdedigers. De EU voert derhalve haar inspanningen op om bescherming te bieden aan mensenrechtenverdedigers die zich inzetten voor de kwetsbaarsten en meest gemarginaliseerden, inclusief inheemse volkeren, en actievoerders over landrechtenkwesties.

Daarnaast intensiveert de EU haar betrekkingen met inheemse volkeren, in overeenstemming met het EU-actieplan inzake mensenrechten en democratie. De EU is voornemens vóór het eind van het jaar een overzicht van haar beleid en acties ter ondersteuning van inheemse volkeren en een lijst van beste praktijken op te stellen. De bevordering van culturele rechten overeenkomstig de VN-Verklaring over de rechten van inheemse volkeren staat ook centraal in de vredesopbouw door middel van interculturele dialoog, overeenkomstig de nieuwe strategie van de Europese Unie voor internationale culturele betrekkingen. Op multilateraal niveau neemt de EU in een geest van consensus deel aan de lopende debatten in de Verenigde Naties i over de rechten van inheemse volkeren.

In juni jongstleden heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten de Amerikaanse verklaring over de rechten van inheemse volkeren aangenomen. Die verklaring is het eerste instrument in de historie van de Organisatie van Amerikaanse Staten dat specifiek gewijd is aan de rechten van de inheemse volkeren van Amerika. De EU feliciteert de OAS en haar lidstaten, alsmede de inheemse volkeren van Amerika, met dit resultaat. De verklaring zal een nieuwe dimensie toevoegen aan de betrekkingen van de EU met haar Amerikaanse partnerlanden.