Zr. Ms. Tromp vaart uit voor antipiraterijmissie

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op woensdag 20 juli 2016, 16:04.

Zr. Ms. Tromp is vanmiddag vanuit Den Helder naar de Hoorn van Afrika vertrokken voor de antipiraterijmissie rond Somalië. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat voert als stafschip 4 maanden het commando over het internationale Europese vlootverband voor missie Atalanta.

Bij deze door de Europese Unie geleide missie draait het niet alleen om het tegengaan van piraterij. Ook het escorteren van schepen, die varen voor het ‘World Food Program’ is een belangrijke taak, net als het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan.

Zr. Ms. Tromp heeft voor de opdracht een NH-90 helikopter aan boord. Ook zijn er een boardingteam van het Korps Mariniers en reanimatieteam aan de bemanning toegevoegd.

Dreiging niet verdwenen

Somalische piraten vormen al jaren een gevaar voor de scheepvaart in de Indische Oceaan en de Golf van Aden, een van de drukste scheepsroutes ter wereld. Schepen en bemanningen worden gekaapt in ruil voor grote sommen losgeld. De laatste jaren is piraterij sterk teruggedrongen door de internationale samenwerking van marines. Hoewel het aantal kapingen en aanvallen enorm is gedaald, is de dreiging nog niet verdwenen. Zo lang de stabiliteit op het land niet is gewaarborgd, blijft de bescherming van schepen nodig.

De Koninklijke Marine levert sinds 2008 een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van piraterij.