EP-voorzitter Schulz over Brexit: "Aanhoudende onzekerheid in niemands belang"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2016, 18:08.

De keuze van het Britse volk bij het EU referendum "moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd" met volledige betrokkenheid van het Parlement, zei EP i-Voorzitter Martin Schulz i op 28 juni bij de EU-top i in Brussel naar aanleiding van het Britse referendum. "Een periode van aanhoudende onzekerheid zou in niemands belang zijn", voegde hij eraan toe. Hij zei ook dat de Unie zelf moet aantonen dat zij weet dat hervormingen nodig zijn.

Schulz zei dat hij de keuze van Britse burgers betreurde maar dat hun wil "volledig moet worden gerespecteerd en zo snel mogelijk geïmplementeerd". Het Parlement, voegde hij eraan toe, moet stemmen over het resultaat van de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk en moet dus "in alle stadia volledig betrokken zijn."

Schulz benadrukt verder dat de EU moet veranderen: "Het Europees Parlement is ervan overtuigd dat dingen niet zoals in de afgelopen jaren door kunnen gaan... We moeten de Europese gedachte opnieuw lanceren, de capaciteit tot zelfkritiek tonen, een besef van waar we de EU moeten hervormen om efficiënter te leveren en het dichter bij de burgers te brengen".

Hij sprak over de noodzaak van verdere ontwikkeling van de economische en monetaire unie met het oog op groei en werkgelegenheid om "aanhoudende economische en sociale onzekerheid te overwinnen". De strijd tegen de fiscale fraude "is een centraal aspect van onze strategie, niet alleen voor groei, maar ook om het vertrouwen in de EU weer op te bouwen", zei hij en wees naar devooruitgang die is geboekt in het Parlement wat betreft de wetgevende dossiers, terwijl er bij de lidstaten op werd aangedrongen om hun steentje bij te dragen.

Over migratie liet Schulz weten verheugd te zijn over de informele overeenkomst tussen de regeringen en de leden van de Europese grens- en kustwacht en hij zei dat Europa zich ook op haar buitenlands beleid moet richten en eraan moet werken om de kansen in de landen van herkomst te verbeteren "zodat mensen niet gedwongen zijn te vertrekken”. Hij sprak zijn steun uit voor het vormen van "echte partnerschappen" met de landen van herkomst en doorreis en zei dat deze niet moet worden beperkt tot het oplossen van veiligheidskwesties maar ook economische, sociale en culturele dimensies moeten hebben.

REF. : 20160627STO33934