EP wil snelle Brexit om eind te maken aan onzekerheid en dringt aan op hervormingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2016, 13:11.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) moet de wens van een meerderheid van de Britten volledig en zo spoedig mogelijk respecteren door officieel uit de EU i te treden alvorens er sprake kan zijn van nieuwe samenwerkingsarrangementen, zo stelt het Europees Parlement i in een resolutie die dinsdag tijdens een buitengewone plenaire vergadering werd aangenomen. EP-leden i benadrukken de dringende noodzaak voor hervormingen die zij nodig achten om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van de EU-burgers.

Na het debat tussen de fractieleiders in het Europees Parlement met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i en de Nederlandse minister Jeanine Hennis-Plasschaert i - die het Raadsvoorzitterschap vertegenwoordigde - nam het EP een resolutie aan over de weg die moet worden ingezet als gevolg van de uitslag van het VK-referendum van 23 juni. De tekst is aangenomen met 395 stemmen voor, 200 tegen en 71 onthoudingen.

Het EP roept de Britse regering op het democratische besluit van de bevolking te respecteren via een snelle en coherente toepassing van de uittredingsprocedure die geregeld is in artikel 50 van het EU-verdrag, zodat de uittredingsonderhandelingen zo spoedig mogelijk kunnen beginnen.

Om schadelijke onzekerheid voor iedereen te voorkomen en om de integriteit van de Unie te waarborgen, moet de Britse premier de  Europese Raad i op 28-29 juni verwittigen over de uitkomst van het referendum zodat de uittredingsprocedure en onderhandelingen zo snel mogelijk van start kunnen gaan.

Het EP benadrukt dat het - conform de verdragen - moet instemmen met de uittredingsovereenkomst en iedere vorm van nieuwe relatie met het VK en dat het volledig betrokken dient te worden in alle fases van de procedures.

Streep door VK-Raadsvoorzitterschap 2017

Het EP roept ook de Raad van Ministers i op de volgorde van de roterende Raadsvoorzitterschappen te veranderen om te voorkomen dat het uittredingsproces het dagelijks bestuur van de Unie in gevaar brengt. Het VK staat op de rol om het voorzitterschap in de tweede helft van 2017 te bekleden. Het EP zal ook de interne organisatie aanpassen om de wil van de Britse burgers om uit te treden, te respecteren.

Toekomst van de Europese Unie

De huidige uitdagingen vereisen hervormingen die de Unie "beter en democratischer" moeten maken en ervoor moeten zorgen dat de Unie "levert wat de burgers ervan verwachten". Sommige lidstaten kunnen ervoor kiezen langzamer of minder te integreren, maar de kern van de EU moet worden versterkt en 'à la carte' oplossingen moeten worden voorkomen, zo stelt de tekst.

U kunt het debat terugkijken via , EbS+ en Storify.

REF. : 20160628IPR34007

Bijgewerkt op: ( 28-06-2016 - 13:26)