Informeer de bevolking over wat te doen bij aanslag

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op zaterdag 28 november 2015, 18:11.

Vragen van het Lid Van Klaveren aan de minister van Binnenlandse Zaken over het actief en preventief informeren van de bevolking over wat te doen bij een terroristische aanslag.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bijgevoegde onderzoek van Maurice de Hond*?
  • 2. 
    Hoe duidt u het gegeven dat liefst 63% van de bevolking niet weet wat zij moet doen in geval van een terroristische aanslag?
  • 3. 
    In hoeverre bent u op de hoogte van het feit dat in het Verenigd Koninkrijk (VK) de bevolking actief en preventief wordt geïnformeerd door de overheid over wat men moet doen in geval van een terroristische aanslag?
  • 4. 
    Begrijpt u de wens van meer dan driekwart de Nederlandse bevolking (76%) om vanuit de overheid preventief geïnformeerd te worden? Zo ja, zou dit zowel via een schriftelijke brochure als de app van NL Alert kunnen gebeuren?
  • 5. 
    Bent u bereid om, in navolging van het VK en in het kader van veiligheid als kerntaak van de overheid, in Nederland de bevolking preventief te informeren over wat men moet doen bij een mogelijke terroristische aanslag? Zo neen, waarom niet?

** https://www.gov.uk/government/publications/recognising-the-terrorist-threat/recognising-the-terrorist-threat