Inbreng Joram bij Algemene Financiële Beschouwingen

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op woensdag 30 september 2015, 17:07.

Voorzitter, ook volgend jaar gaat het niet goed met ons land: meer dan 600.000 werklozen, een staatsschuld van 466 miljard en een overheid die nog steeds meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Ook heeft het kabinet nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag naar de structurele kosten van de enorme toestroom asielzoekers naar ons land.

En voorzitter, dat heeft alles te maken met het feit dat dit kabinet zich laat leiden door de geest van de sociaaldemocratie. Nivelleren, succes bestraffen en collectieve regelingen. Linkse politiek in een notendop. En dat onder leiding van de VVD.

Voorzitter, de overheidsuitgaven zijn te hoog en nemen nog steeds toe. Neem bijvoorbeeld de zorg, waar we inmiddels 74 miljard aan uitgeven. De collectieve sector als ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Een rupsje met morbide obesitas.

Wat mijn fractie betreft, voorzitter, is het tijd voor een zorgdieet: breng de kosten omlaag door de verspilling te stoppen en door dieethulp en stoppen-met-roken-cursussen uit het basispakket te halen. Maar bovenal: individualiseer de zorg, zoals Singapore heeft gedaan.

Waar Nederland helaas niet verder komt dan plaats 17 op de ranglijst van de Wereldgezondheidsorganisatie, scoort Singapore plek 6. Daarbij komt dat Singapore niet 12 procent, maar slechts 4 procent van het nationaal inkomen uitgeeft aan zorg.

In Singapore, voorzitter, spaart iedereen op een eigen ziektekostenrekening. Daarnaast is er een door de overheid gefinancierd vangnet voor mensen met minder financiële draagkracht, chronisch zieken en gehandicapten.

Voorzitter, het is tijd voor verandering. En vooral tijd voor verbetering. Maar dit kabinet houdt vast aan de vorige eeuw en houdt vast aan oplopende kosten. Niet alleen voor de staat, maar ook voor de mensen in het land, die zich inmiddels scheel betalen aan het eigen risico en de maandelijkse zorgpremie.

Voorzitter, het kabinet moet naar Singapore kijken. Kijk eens over de dijken. De zorg daar is beter én goedkoper. Een win-winsituatie dus.

Voorzitter, naast de zorg ademt ook ons belastingsysteem linkse politiek: 52 procent inkomstenbelasting is een straf op werken. Progressieve belastingheffing is de meest demotiverende factor in onze economie. Een BTW van 21 procent is niets anders dan staatsgegraai. Erf- en schenkbelasting ronduit onbeschoft en ook de verhoogde accijnzen doen ons land geen goed.

Het kloppend hart van onze economie, voorzitter - het midden- en kleinbedrijf - echte ondernemers - ZZP’ers - lijden onder de hoge belastingen, de hoge accijnzen, de starre arbeidsmarkt en de logge overheid. De staat lijkt er alles aan te doen om de motor van de werkgelegenheid tot stilstand te brengen. De overheid maakt ondernemers en daarmee ons land kapot.

Gelukkig, voorzitter, kan het anders. Mijn fractie laat zien dat het mogelijk is om Nederland weer lucht te geven, het belastingklimaat te verbeteren, de lasten te verlagen en de economische groei te vergroten. Klimaatverandering hoeft niet altijd eng te zijn.

Een vlaktaks van 23 procent (met een belastingvrijevoet), een uniform BTW-tarief van 15 procent, 10 procent lagere tarieven in de vennootschapsbelasting, 10 procent lagere accijnzen en het vrijgeven van het verplichte, aanvullende pensioen. En dat zonder dat het tekort oploopt. Keurig doorgerekend door het CPB.

Voorzitter, onze ideeën leiden tot veel meer koopkracht, tot structureel honderdduizenden extra banen en een veel hogere economische groei. En dat is precies wat Nederland nodig heeft.

Zoals vaker is het antwoord niet méér, maar minder overheid. Individuele vrijheid veronderstelt vóór alles economische vrijheid. Stop daarom met het afpakken en rondpompen van belastinggeld. Snij in het toeslagenstelsel. Maak mensen met lagere inkomens niet afhankelijk van de staat, pak de marginale druk aan, faciliteer ondernemers en laat werkend Nederland eindelijk de vruchten plukken van haar arbeid.

Dank u wel.