Schrap voorrang asielzoekers bij toewijzing woonruimte

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op woensdag 2 september 2015, 10:38.

De fractie Bontes/Van Klaveren kondigt vandaag - tijdens een debat in de Tweede Kamer - een initiatiefwetsvoorstel aan om de gemeentelijke plicht om zorg te dragen voor de opvang van asielzoekers te laten vervallen.

De genoemde groep zal op de reguliere wachtlijsten worden plaatst.

Nu worden asielzoekers per definitie aangemerkt als urgent. De fractie spreekt van een onevenwichtigheid in het systeem en stelt dat de noodzaak van nieuwe woonruimte voor deze groep niet per definitie groter is dan die van reguliere woningzoekenden.

Opnieuw deze groep bevoordelen, zoals VVD en PvdA willen, door voor hen aparte woonruimten op te tuigen of vrij te maken, terwijl reguliere woningzoekenden op een jarenlange wachtlijst moeten blijven staan is niet de oplossing.

“Het mag niet zo zijn dat mensen die al jaren op een wachtlijst staan voor een sociale woning achtergesteld worden bij net binnengekomen asielzoekers. Het systeem is oneerlijk, ondermijnt het draagvlak en is tevens onhoudbaar bij 1.700 nieuwe asielzoekers per week”, aldus Joram van Klaveren.