Vervolgvragen spanningen in asielzoekerscentra

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 22 juli 2015.

Vervolgvragen van de Leden Van Klaveren en Bontes aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de bedreiging en intimidatie in asielzoekerscentra (AZC) door islamitische asielzoekers.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Spanningen tussen christenen en moslims in asielzoekerscentra’*?
  • 2. 
    Hoe verhoudt uw antwoord (op onze eerdere Kamervragen), dat “verschillen in religieuze oorsprong doorgaans niet de reden vormt voor conflicten”, zich met de incidenten in Gilze, Budel en Lutelgeest waar de islamitische achtergrond van bepaalde groepen juist wel de reden is van conflicten?
  • 3. 
    Ziet u in dat de politiek-correcte antwoorden die werden gegeven, totaal voorbij gaan aan onder meer het feit dat de politie in Dronten

een einde moest maken aan een massaal gevecht in het AZC tussen Syrische moslims en Eritrese christenen? En erkent u dat het schreeuwen van ‘Allahu Akhbar’ toch echt lijkt te wijzen op een religieuze component in het conflict? Zo neen, waarom niet?

  • 4. 
    Ziet u in dat een antwoord als “de meeste spanningen ontstaan tussen twee of meerdere individuen” totaal nietszeggend is en absoluut geen recht doet aan de ervaren bedreiging, intimidatie en discriminatie door de christelijke asielzoekers? Zo neen, waarom niet?
  • 5. 
    Hoe oordeelt u over het feit dat de leiding van AZC’s blijkbaar niet geïnformeerd wordt door de (christelijke) slachtoffers van islamitische bedreiging, intimidatie en discriminatie?
  • 6. 
    Welke concrete maatregelen bent u voornemens te treffen om aan deze vreselijke situatie een einde te maken?
  • 7. 
    In hoeverre bent u bereid om procedures van asielzoekers die zich schuldig maken aan bedreiging, intimidatie en discriminatie stop te zetten?

*http://m.nrc.nl/nieuws/2015/07/22/spanningen-tussen-christenen-en-moslims-in-asielzoekerscentra/