Vragen over het bericht dat Turkije niet meewerkt in de zaak Demmink

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op maandag 20 juli 2015.

Vragen van de leden Bontes en Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht dat de Turkse autoriteiten de verzoeken om rechtshulp inzake de kwestie Demmink niet hebben gehonoreerd.

  • 1) 
    Bent u bekend met het bericht “Onderzoek naar Demmink stuit op verzet Turkse justitie?” *
  • 2) 
    Waarom hebben de Turkse autoriteiten de Nederlandse verzoeken om rechtshulp niet gehonoreerd en wil het niet meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek naar oud-topambtenaar Demmink?
  • 3) 
    Kunt u aangeven hoeveel Nederlandse rechtshulpverzoeken om bepaalde onderzoekshandelingen in het andere land te laten uitvoeren, zoals het horen van getuigen, Turkije de afgelopen tien jaar heeft geweigerd?
  • 4) 
    Klopt het dat dit nagenoeg nooit voorkomt? Zo ja, waarom nu wel?
  • 5) 
    In hoeverre bent u bereid zich extra in te spannen om de Turkse autoriteiten te bewegen mee te werken, zodat wordt voorkomen dat het strafrechtelijk onderzoek naar de heer Demmink helemaal vastloopt?
  • 6) 
    Vindt u ook niet dat deze berichten wederom laten zien dat er een sfeer van schimmigheid hangt rondom de kwestie Demmink en het seksueel misbruik van minderjarige jongens door hooggeplaatste overheidsfunctionarissen?

*Trouw, maandag 20 juli 2015, pg. 8.