Exit voor Bolhaar en Bouman

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 1 juli 2015.

Voorzitter, uit het rapport Hoekstra blijkt dat twee mensen niet meer leven door een aaneenschakeling van pijnlijke fouten. Als het OM, de politie en de GGZ hun werk goed hadden gedaan, had dit grote drama waarschijnlijk niet plaatsgevonden.

Ik zal deze fouten niet allemaal benoemen. Het zijn er namelijk teveel voor mijn korte spreektijd. Het is ook veel meer een systeemprobleem. Het ontbreekt aan scherpte en de huidige wettelijke instrumenten worden verkeerd gebruikt.

Ik heb zelf dertig jaar bij de politie gewerkt en heb met eigen ogen gezien hoe ernstig verwarde personen werden weggestuurd bij de politiebureaus. Vaak zijn agenten van goede wil, maar zijn het de psychiaters die deze mensen weer de straat opsturen.

Ook Bart van U. werd afgewimpeld, terwijl hij zich bij het politiebureau meldde om zijn celstraf uit te komen zitten. De minister wil nu de helft van deze politiebureaus, de plek waar verwarde personen zich juist toewenden, sluiten. Wanbeleid.

Voorzitter, hoe is het mogelijk dat in Nederland criminelen worden veroordeeld, maar hun straf gewoon niet uitzitten? Van U. kreeg drie jaar cel, maar kon gewoon een klus aannemen op een schip en uitvaren naar zee.

In ons land lopen zelfs meer dan 12.000 wetsovertreders vrij rond terwijl zij eigenlijk in de gevangenis hadden moeten zitten. Leg dat eens uit aan alle slachtoffers.

Voorzitter, de oplossing is het direct ten uitvoering leggen van straffen na veroordeling en het invoeren van de verschijningsplicht. Als een straf ten uitvoer wordt gelegd, moet een verdachte verplicht aanwezig zijn in de rechtszaal en daarna meteen naar de gevangenis worden begeleid.

Waar Kamerlid Van der Steur vóór deze verschijningsplicht was, en hier zelfs in 2013 een motie over indiende, is minister Van der Steur hier tegen. Het is te absurd voor woorden.

Voorzitter, de minister grijpt nu in plaats van verstandige maatregelen naar een paardenmiddel. Ook van verdachten die nog niet zijn veroordeeld moet DNA worden afgenomen.

De minister moet in plaats daarvan het volgende doen. Zorgen voor veel meer politiecapaciteit, de bezuinigingen op het OM stoppen en de bezem halen door de top van Justitie. Exit voor Bolhaar en Bouman. Zij hebben ernstig gefaald.

Dank u wel.