Pak criminele motorbendes keihard aan

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 17 juni 2015.

Voorzitter, motorbendes met zware raketwerpers, burgemeesters die 24 uur per dag beveiligd moeten worden en criminelen die in toenemende mate grip proberen te krijgen op het openbaar bestuur.

Het is de dagelijkse gang van zaken in Nederland. Welkom in Sicilië in de polder.

Voorzitter, we zien dat politie en justitie geen vuist kunnen maken tegen deze excessieve criminele praktijken. En dat moet deze VVD-minister zich aanrekenen.

Er is een andere aanpak nodig. Een keiharde aanpak. Dat vereist een andere mentaliteit. Een mentaliteit van “Go Hard or Go Home.”

Voorzitter, allereerst moeten motorbendes als Hells Angels, Bandidos en No Surrender zo snel mogelijk worden verboden. Voor deze boeven die onze rechtstaat ondermijnen is geen plek in Limburg, Noord-Brabant en de rest van Nederland.

Laten we daarom de Duitse aanpak kopiëren. Daar kan de minister, anders dan in Nederland, motorclubs direct verbieden als deze de intentie hebben om strafbare feiten te plegen. Waarom komt het kabinet niet met voorstellen om dit ook in Nederland mogelijk te maken?

In de tweede plaats moet er in Limburg en in de andere delen van het land veel meer politiecapaciteit komen. Geen sigaar uit eigen doos door het schuiven van politiemensen van de ene regio naar de andere. Wij willen een structurele investering van 1 miljard in politie en justitie.

Ook, Voorzitter, moet de toestroom van oorlogswapens naar het criminele circuit harder worden bestreden. Stop de Kalasjnikov-terreur in onze straten en wijken.

De Amsterdamse politiechef Aalbersberg gaf eerder aan dat wapenhandel de afgelopen jaren niet hoog genoeg op de landelijke agenda stond. Daarom diende ik enkele maanden geleden nog een motie in om van de bestrijding van wapenhandel een landelijke topprioriteit te maken. Alle andere partijen en het kabinet waren hiertegen. Het was een absurde vertoning.

Voorzitter, vandaag hoor ik graag of zij van mening zijn veranderd. Alle middelen moeten worden aangewend om een einde te maken aan de nietsontziende liquidatiegolf.

Tenslotte moet er zo snel mogelijk een oplossing komen bij de nationale politie. Het is verworden tot een geldverslindend prestigeproject, waar de huidige criminaliteitsbestrijding ernstig onder lijdt.

Voorzitter, ik rond af. Het is al vijf over twaalf. De georganiseerde misdaad lijkt aan de winnende hand in Nederland. Burgemeesters geven aan dat er teveel wordt gepraat en te weinig wordt gedaan. De wittebroodsweken voor minister Van der Steur zijn nu echt voorbij. Het wordt tijd dat hij de onderwereld in Nederland gaat opjagen en opsluiten.

Dank u wel.