Inbreng Louis bij debat gemeentelijke wietteelt

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 11 juni 2015.

Voorzitter, de overheid moet geen drugsdealer worden. Er moet geen ruimte worden gegeven aan gemeentewiet. De huidige wet moeten we handhaven.

Met het reguleren zullen noch de illegale plantages, noch de achterliggende georganiseerde criminaliteit verdwijnen. Een deel van de wietteelt wordt immers geëxporteerd.

Voorzitter, het reguleren van wietteelt zorgt dus niet voor een oplossing. Illegale productie blijft bestaan, zelfs als een product legaal is.

Kijk naar de illegale sigarettenhandel. Twee weken geleden bleek uit een onderzoek van KPMG dat Nederland, naast een doorvoerland, ook een groot productieland is van illegale sigaretten. In het geval van drugs zal dat ook zo zijn.

Voorzitter, dan het probleem van het bewaken van de plantages. Hoe zien de voorstanders van het reguleren dat eigenlijk voor zich? Gaat de politie deze taak op zich nemen? Als topcriminelen interesse hebben om Brinks te overvallen, dan zeker ook hennepplantages.

Het is goed dat de minister deze gemeentewiet niet zal accepteren. Indien gemeenten toch doorzetten moet het OM in actie komen tegen deze strafbare feiten.

Maar, Voorzitter, ook de minister kan meer doen. Hij moet voor meer politiecapaciteit zorgen. De georganiseerde misdaad moet overal hard worden aangepakt, niet alleen in Limburg, maar in heel Nederland.

Dank u wel.