Geen megamoskee in Gouda

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 11 juni 2015.

Voorzitter, Nederland telt meer dan 475 moskeeën. Vaak gefinancierd via omstreden fondsenwervers en gelden uit sharia-landen.

Zo ontving de Blauwe moskee in Amsterdam 2 miljoen van een moslimbroeder via de overheid van Koeweit. Een moskee in Rotterdam werd gebouwd met miljoenen uit de Verenigde Arabische Emiraten.

En uiteraard kan ook de megamoskee in Gouda niet onvermeld blijven. Een omstreden fondsenwerver die banden heeft met niet alleen Syrische jihadisten, maar ook met in Duitsland verboden geweldsgroepen, is betrokken bij de komst van die moskee.

Voorzitter, invloed van extremistische organisaties als de Moslimbroederschap, anti-Westerse sjeiks of financiering door fondsenwervers die contact hebben met geweldsorganisaties is ongewenst en zelfs gevaarlijk. Maar de politiek lijkt ziende blind en horende doof.

Daarom, Voorzitter, de volgende vragen:

Welke maatregelen kan het kabinet NU al nemen tegen financiële bemiddeling door extremistische figuren en organisaties?

Begrijpt de minister de zorgen van buurtbewoners in onder meer Gouda? En hoe duidt hij het gegeven dat er vrijwel geen draagvlak bestaat in de buurt, maar de komst van de Goudse megamoskee nog steeds doorgang kan vinden?

En ten slotte: is de minister bereid zich uit te spreken tegen de komst van deze omstreden moskee en hier ook naar te handelen?

Dank u wel.