Debat over de uitbetaling van de PGB’s

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 4 juni 2015.

Voorzitter, wij spreken vandaag over de chaos die is ontstaan met de persoonsgebonden budgetten, de pgb’s. De operatie om de pgb’s voortaan bij de Sociale Verzekeringsbank, de SVB, in beheer te geven, is uitgelopen op een totaal fiasco.

Wij hebben allemaal de schrijnende verhalen gehoord van budgethouders die hun rekeningen niet meer kunnen declareren. Iedereen kent de anekdotes van bonnetjes die, eenmaal ingeleverd, niet worden vergoed en soms zelfs niet meer terug te vinden zijn.

Ook zorgverleners zuchten onder de aanhoudende malaise, omdat hun facturen al maanden niet worden betaald. Dit is een enorm drama voor alle gedupeerden.

Als het pgb-fiasco één ding illustreert, is het wel het onvermogen van de overheid om ingewikkelde stelselwijzigingen door te voeren met behulp van ICT.

Denk aan de politie, het ministerie van Defensie en uiteraard de eerdere problemen bij de Belastingdienst. De combinatie van overheid en ICT is meer dan ongelukkig: de overheid als opperdigibeet!

Dit kabinet lijkt ook niet te leren, want nu staan er 120.000 budgethouders in de kou. Daarom heb ik de volgende vragen.

Kan de staatssecretaris aangeven of de softwareproblemen nu definitief verleden tijd zijn?

Kan hij opheldering geven over de mate waarin de huidige software zorg draagt voor de afhandeling van fouten?

Wat is bijvoorbeeld het protocol als de ingevoerde gegevens incorrect of onvolledig zijn?

Reageert de SVB dan uit zichzelf of wordt het afgeschoven op de budgethouder?

Kan de staatssecretaris garanderen dat het aangepaste systeem fraude tot een minimum beperkt?

En last but not least: wat is het gestelde doel van de staatssecretaris? Hoe en wanneer is de boel weer op orde?

Dank u wel.