Bescherm onze militairen tegen giftige stoffen

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 3 juni 2015.

Voorzitter, het gaat niet goed met Defensie. De organisatie is financieel uitgekleed en er zijn aanhoudende problemen met materieel en personeel.

De zaak rondom de giftige stoffen is erg schrijnend. Het gaat hier om de zorg voor onze militairen en burgermedewerkers. Mensen die in het verleden veel hebben betekend voor ons land of zich juist op dit moment inzetten voor het Nederlandse belang.

Voorzitter, Defensie bleek in het verleden op de hoogte te zijn van de onveilige werkomgeving voor deze mensen, maar nam geen maatregelen. Ook nu stellen defensiemedewerkers dat nog steeds gebruik wordt gemaakt van de giftige verf zonder dat het personeel adequaat wordt beschermd.

Zo wordt op veel voorlichtingsbijeenkomsten aangegeven dat persoonlijke beschermingsmiddelen ontbreken. Klopt het dat er hieraan grote tekorten zijn binnen Defensie, zo vraag ik de minister?

Voorzitter, we zien dat onveilige situaties blijven bestaan. Bij onderhoudswerkzaamheden aan een Apache in Mali begin dit jaar kwamen medewerkers in aanraking met de kankerverwekkende chroomdeeltjes.

Voorzitter, ook bleek het personeel op de landmacht-werkplaats in Leusden en de vliegbasis in Leeuwarden onvoldoende beschermd. In Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht werden de grenswaarden van de hoeveelheden gevaarlijke stoffen overschreden.

En gisteren werd nog gemeld dat er met chroom 6 is gewerkt bij de oude NAVO werkplaats in Eygelshoven en het NAVO-depot in Brunssum.

Voorzitter, mijn fractie wil dat de gezondheid van defensiemedewerkers wordt gegarandeerd. De minister heeft al vele malen aangegeven dat het personeel het belangrijkste kapitaal van Defensie is. Deze mooie woorden moeten omgezet in daden. Dat betekent een veilige werkomgeving voor alle militairen en burgermedewerkers.

Dank u wel.