Nederlands marineschip helpt illegale migranten in lekke boot in Middellandse Zee (en)

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie, gepubliceerd op donderdag 23 juni 2011.

Het Nederlandse marineschip Hr.Ms. Zierikzee is vannacht 56 illegale migranten te hulp geschoten, die zonder voortstuwing ronddreven in een 8 meter lange lekke rubberboot op de Middellandse Zee. Daar patrouilleert de mijnenjager momenteel voor de grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex i.

Gistermiddag ontving de Zierikzee de melding dat een klein bootje afgeladen met illegale migranten onderweg was van Marokko naar Spanje. Omdat het vermoeden bestond dat het bootje zich ondertussen nabij het kleine Isla Alboran bevond, startte de Zierikzee daar een zoekactie. Rond middernacht detecteerde het Spaanse kustwachtvliegtuig Sasemar het bootje net ten westen van dit kleine Spaanse eilandje, waarop de Zierikzee naar de opgegeven positie opstoomde. Daar aangekomen bleek de buitenboordmotor van de Zodiac defect. Ook lekte een drijflichaam.

Duisternis

Om paniek onder de migranten te voorkomen, wachtte de Zierikzee tot volledige duisternis voordat ze de rubberboot naderden. Met nachtkijkers werden de migranten ondertussen wel nauwlettend in de gaten gehouden, om zeker te zijn dat ze veilig waren. Toen het Spaanse reddingsschip Hamal op locatie arriveerde, assisteerde de bemanning van de Zierikzee met het veilig aan boord brengen van de 56 illegalen. Deze zijn in Spanje opgevangen door het Rode Kruis. De Spaanse autoriteiten starten vervolgens de asielprocedure op, om te bezien welke status de illegale migrant krijgt.

Frontex

De grenslanden van de Europese Unie i kampen met een grote instroom van illegale migranten, vooral uit Afrika. De Europese Unie heeft toegezegd om de aanpak hiervan niet over te laten aan de grenslanden, maar gezamenlijk hiertegen op te treden. Daarom is in 2004 het Frontex (frontière extérieures) opgericht. De belangrijkste taak van dit agentschap is het versterken van de Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten van de Koninklijke Marechaussee.