Verdwijnen AOW-tegemoetkoming voor Nederlanders in buitenland mogelijk in strijd met Europees recht (en)

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 1 juni 2011.

Van uitstel kwam vooralsnog geen afstel. Vanaf 1 juni vervalt de AOW-tegemoetkoming voor een groot aantal Nederlanders in het buitenland. Alleen AOW'ers die 90 procent of meer van hun belasting in Nederland betalen komen er nog voor in aanmerking. Voor de Vereniging voor Grensarbeiders is het laatste woord er nog niet over gezegd.

Het omstreden plan om de AOW-tegemoetkoming af te schaffen werd bijna een half jaar vooruit geschoven, omdat de discussie over dit onderwerp niet wilde luwen. Maar morgen, 1 juni, is het zover en wordt de bestaande AOW-tegemoetkoming vervangen door de KOB. Dit pakt voor zo'n 200 duizend Nederlanders in het buitenland nadelig uit, volgens Diederik Verweyen van de Vereniging voor Grensarbeiders.

Ruim 30 euro per maand

Het scheelt AOW'ers in het buitenland ruim 30 euro per maand. Volgens de oude regeling, die in 2005 werd ingevoerd na een wijziging in het Nederlandse fiscale systeem, had iedere AOW'er in Nederland èn het buitenland recht op een tegemoetkoming. De reden: gepensioneerden hadden door de fiscale wijziging minder te besteden.

In de nieuwe regeling vallen de meeste Nederlanders met een AOW-uitkering buiten de boot als het om deze tegemoetkoming gaat. Onterecht, volgens de Vereniging voor Grensarbeiders. De Europese Commissie i onderzoekt op het moment of de KOB, de nieuwe regeling, in strijd wordt bevonden met het Europees recht i.

Uitspraak Europese Commissie

Diederik Verweyen vertelt dat de Vereniging voor Grensarbeiders eerst de uitspraak van de Europese Commissie wil afwachten over deze zaak, maar hij denkt dat de uitspraak genoeg ruimte zal bieden om de zaak aan te vechten. 'Ik denk dat we voldoende aanknopingspunten zullen hebben om een inbreukprocedure te starten.'

De uitvoering van de KOB ligt niet bij de belastingdienst, maar bij de Sociale Verzekeringsbank, die de AOW regelt. En de AOW is volgens Brussel een 'sociale voorziening', waar alle EU-burgers toegang toe moeten kunnen hebben, ongeacht waar ze wonen. Om deze reden zou de Europese Commissie de uitspraak kunnen doen dat ook Nederlanders in het buitenland het recht moeten behouden op deze tegemoetkoming.

De vereniging voor Grensarbeiders zegt niet te weten wanneer de Europese Commissie met een uitspraak komt.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa