Focus op EU-begroting en migratiedruk en zorgen over Griekenland in EU-debat Tweede Kamer

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 24 mei 2011.

26 mei, debat - De Europese Unie i bevindt zich op "een kruispunt" (VVD i'er Ten Broeke) en in een "heftige geopolitieke koers" (CDA i'er Ormel). De woordvoerders leggen hun eigen accenten in een debat met de regering over de Staat van de Europese Unie.

Volgens Ten Broeke moet de regering een weg vinden tussen "de valse lokroep van Europese dromers en het onverantwoordelijke gejammer van de neezeggers". Moet "gas worden gegeven op weg naar Europese hervormingen", zoals D66 i'er Schouw wil? Of moet "de rem erop", zoals PVV i'er Bontes adviseert? El Fassed (GroenLinks i) is overtuigd van de voordelen van het EU-lidmaatschap: "Per jaar kost de EU €200 per Nederlander, maar het levert hem tien keer zoveel op."

Begroting

Premier Rutte mag niet akkoord gaan met een stijging van de EU-begroting, vinden Voordewind (ChristenUnie i) en Plasterk (PvdA i). Maar volgens Ten Broeke beperkt zo'n strikte opdracht de onderhandelingsruimte van de premier. Hij ziet net als Ormel liever dat de regering pleit voor een bevriezing van de begroting zonder dat Brussel daarbij een inflatiecorrectie toepast. "Het geeft geen pas dat het EU-budget stijgt", aldus Rutte, maar hij voegt eraan toe dat Nederland niet in z'n eentje een stijging kan blokkeren.

Griekenland

Kamerbreed zijn er zorgen over de landen die aan het "financiële infuus" liggen. Over de oplossing van de problemen lopen de meningen uiteen. Van Bommel (SP i) en Bontes (PVV) willen geen geld meer naar Griekenland overmaken. Met een "bevlogen, slagvaardig bestuur" kan de EU de financiële crisis te boven komen, meent Schouw. Rutte benadrukt dat Nederland alleen instemt met hulp aan Griekenland als het IMF i het stempel "goedgekeurd" erop zet en als het in het belang van Nederland is.

Soevereiniteit

"Sluipenderwijs wordt de nationale soevereiniteit aangetast".Van Bommel (SP) is kritisch over de groeiende macht van de EU. El Fassed ziet dat anders: als je de begrotingsdiscipline binnen de EU wilt versterken, moet je bereid zijn soevereiniteit over te dragen. Volgens Ten Broeke moet de Unie terug naar de kern van de samenwerking: zij moet de burgers welvarender, vrijer en veiliger maken. Minder pretentie, meer ambitie, dat wenst SGP i'er Van der Staaij de EU toe.

Asiel en migratie

El Fassed benadrukt dat de EU-landen i gezamenlijk een antwoord moeten formuleren op de huidige migratiedruk. Dat Eurocommissaris i Malmström immigratie en asiel als een van de oplossingen ziet van de problemen van de Europese economie, ergert Bontes. Volgens Ormel moeten de buitengrenzen beter bewaakt worden en moet de asielprocedure worden verkort. Dat gaat gebeuren, belooft staatssecretaris Knapen (Buitenlandse Zaken). Nederland zet in op een versterking van de buitengrenzen van het Schengengebied i.

De Kamer stemt op 31 mei over de moties die bij dit debat zijn ingediend.