Tweede Kamer debatteert over Nederlandse begrotingssteun aan EU-ontwikkelingshulp

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 27 april 2011.

27 april, spoeddebat - Een half miljoen euro voor dansles in Burkina Faso. Volgens PVV i'er Driessen i een voorbeeld van de "bizarre verspilling van EU i-ontwikkelingsgelden". Hij bepleit daarom dat Nederland helemaal geen geld meer geeft aan EU-ontwikkelingshulp. Maar staatssecretaris i Knapen i (Ontwikkelingssamenwerking) waarschuwt: "We moeten oppassen voor karikaturen."

De EU verspilt miljoenen euro's aan nutteloze ontwikkelingsprojecten. Dit staat in een onlangs verschenen rapport van de Britse denktank Open Europe. Hilkens i (PvdA i) en Hachchi i (D66 i) noemen de aandacht voor "incidenten" overdreven. Zij benadrukken dat ook veel goede resultaten zijn geboekt. Knapen is dit met hen eens. Wel ziet hij ruimte voor verbetering. Hij is daarom blij dat uit het rapport ook blijkt dat sprake is van "enkele significante verbeteringen" op het gebied van ontwikkelingshulp.

Begrotingssteun

Begrotingssteun is de financiële hulp aan arme landen om het overheidsbudget sluitend te maken. "Te veel en te gemakkelijk gegeven", vinden Irrgang i (SP i), El Fassed i (GroenLinks i) en Ferrier i (CDA i). Zij zijn kritisch over de onduidelijke besteding van het geld in de arme landen. Eerst afspraken maken, dan pas begrotingssteun, zegt Ferrier. Knapen beaamt dat het wel wat minder kan: "In Europa vindt de Nederlandse kritiek op begrotingssteun gelukkig steeds meer gehoor."

Mistigheid

Het gebrek aan transparantie bij de besteding van hulpgelden is alle woordvoerders een doorn in het oog. "Mistigheid troef," typeert Dijkhoff i (VVD i). Hij en Ferrier willen de hoogte van de Nederlandse bijdrage aan het EU-ontwikkelingsfonds koppelen aan afrekenbare doelen. In reactie hierop antwoordt de staatssecretaris dat in de toekomst het EU-ontwikkelingsfonds deel gaat uitmaken van de EU-begroting. Daarmee komt de besteding van het geld onder controle van het Europees Parlement i, aldus Knapen.

De Kamer stemt op 28 april over de moties die bij dit debat zijn ingediend.