Voorzitter Europarlement Buzek tijdens bezoek Nederland: Poldermodel voorbeeld voor EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 31 maart 2011, 12:00
gewijzigd.

Nederland kreeg een officieel bezoek van Jerzy Buzek i, de Voorzitter van het Europees Parlement i, op dinsdag 29 maart 2011. Buzek wilde er met Nederlandse vertegenwoordigers spreken over het immigratiebeleid, economisch beleid en het EU-beleid in Noord-Afrika. De Voorzitter had ontmoetingen met premier Mark Rutte i, de voorzitter van de Eerste Kamer i, René van der Linden i, de voorzitter van de Tweede Kamer i, Gerdi Verbeet i en de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen i.

In een toespraak voor de leden van de Staten-Generaal i loofde Buzek Nederland en zei: "Nederland is altijd een steunpilaar geweest van de Europese integratie". Het had de Europese instellingen i uitstekende Eurocommissarissen i en Europarlementsleden geleverd, inclusief twee voorzitters - Cornelis Berkhouwer i en Piet Dankert i.

Poldermodel als voorbeeld voor EU

Buzek had het over het Poldermodel, dat "een ware bijdrage had geleverd aan de Europese politieke cultuur". "Deze constante zoektocht naar consensus, waarbij rekening wordt gehouden met alle partijen, is een model waarop mijn instelling is gebaseerd ". Hij zei dat solidariteit dit model doet werken, en dat we "vandaag, meer dan ooit, Europese solidariteit nodig hebben, zelfs op sommige controversiële gebieden".

Lof voor Nederlandse medewerking in Libië

Buzek sprak ook over de immigratieproblematiek. Niet alleen moest het grensbewakingsagentschap FRONTEX i versterkt worden, maar er was ook gemeenschappelijke wetgeving nodig. Wat Libië betrof prees de Voorzitter het besluit van de Nederlandse regering om soldaten, schepen en vliegtuigen ter beschikking te stellen aan de internationale coalitie. De oprichting van de Europese dienst voor extern optreden i was een goede zaak geweest, maar er was nog een kloof tussen "onze ambities, de instrumenten die we gecreëerd hebben en hun politieke implementatie". Daardoor was de EU niet aanwezig genoeg, wat "teleurstellend" was.