Nederland kan met minder ambassades af, zegt oud-ambassadeur

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 7 april 2010.

Nederland heeft teveel ambassades. Dat zegt oud-ambassadeur Piet Buwalda tegen de Wereldomroep. Buwalda was van 1986 tot 1990 ambassadeur in Moskou. Hij vindt dat er makkelijk een aantal diplomatieke posten dicht kunnen.

Volgens Buwalda is het aantal diplomatieke posten de afgelopen jaren onnodig snel gegroeid. Nederland kent op dit moment zo'n 113 ambassades, 345 consulaten en 1500 diplomaten. Buwalda was zelf ambassadeur in de voormalige Sovjetunie:" Door de val van de Sovjetunie, kwam er een groot aantal nieuwe landen bij. Daar zitten tegenwoordig allemaal Nederlandse ambassades. Ook in kleine landen. Dat is onnodig. Bovendien zijn er ambassades die zich alleen met ontwikkelingshulp bezighouden. Maar daar heb je echt geen ambassade voor nodig."

Bezuinigen

Een meerderheid van de politieke partijen vindt dat een aantal ambassades kan worden gesloten. Vanwege de economische crisis moet er flink worden bezuinigd. En ook het ministerie van Buitenlandse Zaken zal moeten inleveren. Volgens een werkgroep van ambtenaren kan er 118 miljoen worden bezuinigd door 28 diplomatieke posten te sluiten. De ambtenaren moesten uitzoeken hoe er op elk ministerie zo'n 20 procent in de uitgaven kon worden gesneden.

Expats

Met het sluiten van ambassades komen sommige expats in de problemen terecht. Zij vrezen dat ze straks dagenlang moeten reizen voor het regelen van een paspoort. Maar volgens Buwalda zijn expats niet de belangrijkste doelgroep voor de ambassade:" De service aan de expats is niet de belangrijkste functie van de diplomatieke post.

De Nederlanders in het buitenland zijn niet de belangrijkste klanten. Bovendien zijn de meeste expats heel goed in staat om op tijd voor hun paspoort te zorgen. Bijvoorbeeld tijdens vakantie in Nederland."

Europese ambassade

In politiek Den Haag wordt veel verwacht van de komst van Europese ambassades. Door deze ambassades kan er bezuinigd worden op het aantal Nederlandse ambassades. De nieuwe EU i-ambassades kunnen taken overnemen in landen waar Nederland geen vertegenwoordiging heeft. Nederlanders in het buitenland kunnen dan voor hun paspoort ook bij deze ambassade terecht.

Vertegenwoordiger

Volgens Buwalda kan Nederland een vertegenwoordiger bij zo'n Europese ambassade plaatsen. Toch denkt de oud-ambassadeur dat het niet eenvoudig is om een Europese, buitenlandse dienst op te richten:" Die zal dan moeten bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende landen. Je krijgt toch concurrentie. Wie heeft de leiding? Je krijgt het gevaar dat het voor die vertegenwoordiger niet duidelijk is voor wie hij nou precies werkt. Voor Europa of voor zijn eigen land."

Economische belangen

De belangrijkste taak van ambassades is het ondersteunen van het Nederlandse bedrijfsleven. De diplomatieke posten zijn goed voor de export. Nederland is sterk afhankelijk van de handel. Maar het beroep dat bedrijven op de ambassades doen, is de laatste jaren sterk afgenomen. Buwalda:" De meeste bedrijven weten hun weg in het land wel te vinden. Daar is een dure ambassade niet voor nodig. Je kunt proberen in het land een goeie consul te vinden, die ook in staat is de handel voor te bevorderen. Of een kleine handelspost opzetten, zoals we dat in Taiwan hebben gedaan."

 

Functies van de ambassade

In eerste instantie vertegenwoordigt de ambassade het land. Ook volgt het de politieke ontwikkelingen in het land waard de ambassade is gevestigd. De diplomatieke post steekt - letterlijk - de Nederlandse vlag uit.

Daarnaast is de ambassade belangrijk voor de export. De post ondersteunt het Nederlandse bedrijfsleven. Ook zijn er posten die zich specifiek met ontwikkelingshulp bezighouden.

Tot slot biedt de ambassade hulp aan expats en Nederlandse toeristen die in het buitenland in de problemen zijn gekomen.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa