Nederlandse ambassades moeten meer gaan samenwerken met andere Europese landen

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 31 maart 2010.

De ambassades in het buitenland ontkomen niet aan bezuinigingen. Een aantal ambassades en consulaten zal in de toekomst verdwijnen. Politiek den Haag wil dat de Nederlandse ambassades meer samenwerken met andere Europese landen.

Dat is de conclusie na de rondgang van het tv-programma Kiespijn? in politiek den Haag. Niemand ontkomt aan de miljardenbezuinigingen. Ook de Nederlanders in het buitenland niet. Een opsomming.

SP

Nederland heeft zo'n 112 ambassades en 345 consulaten. Volgens de SP mogen dat er wel wat minder worden. De partij vindt dat de Europese landen meer moeten samenwerken. De SP wacht nog op een onderzoek dat minister Verhagen naar de ambassades doet.

SP-fractieleider Emile Roemer i: "Ambassades die veel voor Nederlanders in het buitenland en het bedrijfsleven betekenen, sluiten willen we niet sluiten. Maar andere ambassades kunnen best met andere EU-landen samenwerken. Daar is geen apart gebouw meer voor nodig."

GroenLinks

Ook in het verkiezingsprogramma van GroenLinks staat dat ambassades en consulaten moeten worden samengevoegd. Wel wil GroenLinks de geldigheid van het paspoort verlengen naar tien jaar. Nederlanders in het buitenland hoeven dan minder vaak te reizen.

Mariko Peters i van GroenLinks: "We hebben nu het nieuwe biometrische paspoort. Om veiligheids- en identificatieredenen hoef je dat paspoort niet eindeloos te verlengen."

PvdA

Dat ook de PvdA om ambassades en consulaten wil bezuinigen, is niet nieuw. De partij vindt al langer dat de diplomatenposten efficiënter kunnen werken. PvdA kamerlid Diederik Samson i: "We moeten 29 miljard bezuinigen. Dat betekent pijnlijke keuzes. Ook voor de Nederlanders in het buitenland."

CDA

Het CDA is wat voorzichtiger. De partij benadrukt het belang van de diplomatenposten voor de economische belangen van Nederland. CDA-kamerlid Henk Jan Ormel i: "Laten we eerst kijken hoe we op de ambtenaren in het binnenland kunnen bezuinigen en daarna pas op die van in het buitenland."

D66

D66 vindt dat een aantal ambassades van EU-landen prima kunnen worden samengevoegd. De partij vindt dat de ambassades en consulaten veel efficiënter kunnen werken. D66-Kamerlid Boris van der Ham i: "In sommige landen kun je voor het Nederlands paspoort al bij een andere Europese ambassade terecht. In plekken waar veel Nederlanders zitten, kun je overwegen om juist weer wel een ambassade of consulaat te openen."

VVD

De VVD pleitte al eerder voor het opheffen van een aantal ambassades en consulaten. De partij is voor inkrimping van buitenlandse posten in Afrika en uitbreiding van vertegenwoordigingen in opkomende landen in Azië. VVD-kamerlid Griffith i: "Wij zijn kritisch over ambassades in landen waar weinig Nederlanders wonen en waar het niet duidelijk is wat de ambassade daar precies nog doet."

ChristenUnie

De ChristenUnie vindt dat Nederland met een aantal ambassades minder kan. De partij pleit voor de samenwerking met andere Europese landen. Joël Voordewind i van de ChristenUnie: "We kunnen daar kosten mee besparen. Maar dit alles mag niet ten koste gaan van de service aan de Nederlanders in het buitenland."

PVV

De partij van Geert Wilders i was niet bereid tot commentaar.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa