Derde Haagse Innovatiedebat vindt plaats met als thema “Innovatie door Chinese ogen”, Den Haag
datum | 14 november 2011 |
---|---|
plaats | Den Haag |
locatie | Lange Voorhout 16 The Hague The Netherlands |
aanwezigen | L.J. (Laurens Jan) Brinkhorst i, M.J.M. (Maxime) Verhagen i e.a. |
organisatie | The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) i |
Op maandag 14 november vindt op het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) het derde Haagse Innovatiedebat plaats met als thema “Innovatie door Chinese ogen”. Hierin worden de gevolgen van het Chinese innovatiebeleid voor het concurrentievermogen van Nederland besproken. China heeft zijn innovatiebeleid gecoördineerd met andere beleidsterreinen, zoals het handels-, investerings-, grondstoffen, en buitenlandbeleid. Dit betekent dat niet alleen naar het Chinese innovatiebeleid gekeken dient te worden, maar ook naar de manieren waarop ander beleid strategisch wordt ingezet om China’s innovatiepotentieel te vergroten. Het debat richt zich op de vraag of het Topsectorenbeleid voldoende anticipeert op de kansen en risico’s die voortkomen uit de opkomst van China als innovatiemacht en hoe de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen met deze uitdaging om moeten gaan. De heer L.J. Brinkhorst zal het debat voorzitten.
Deze bijeenkomst maakt onderdeel uit van de reeks “Topsectoren in Perspectief” waarin strategische debatten worden georganiseerd over de toekomstbestendigheid van het Nederlandse concurrentievermogen. Deze debatreeks is onderdeel van het programma Strategy and Change (S&C), een gezamenlijk initiatief van HCSS en TNO, en wordt in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie georganiseerd. Het betreft besloten ronde tafel discussies aan het Lange Voorhout met een select gezelschap.
De Haagse Innovatiedebatten beogen bij te dragen aan een samenhangend en toekomstgericht Topsectorenbeleid dat de afzonderlijke sectorale agenda’s combineert en overstijgt door het kabinetsbeleid in breder perspectief, zoals internationale economische en geopolitieke verhoudingen, cross-sectorale uitdagingen en maatschappelijke innovatie, te plaatsen. In dit kader heeft het programma Strategy & Change eerder de publicatie ‘Nederlands concurrentievermogen en mondiale krachten’ uitgebracht. Dit is een bundel met korte verkenningen voor de negen topsectoren die in februari is aangeboden aan minister Verhagen.
Meer informatie over de Haagse Innovatiedebatten >> zie de PDF
Lees het verslag van het 1e Haagse innovatiedebat over “Grondstoffen en het Topsectorenbeleid”
Inhoudsopgave van deze pagina:
Deze organisatie houdt zich bezig met strategisch onderzoek op het gebied van vrede en veiligheid. Het HCSS geeft advies op het gebied van internationale en nationale defensie- en veiligheidsvraagstukken aan de overheid, internationale instituties en het bedrijfsleven. De organisatie werkt veel samen met politieke en ambtelijke besluitvormers en het hogere management van bedrijven. Het HCSC is in 2007 opgericht als onafhankelijke denktank, maar is gelieerd aan TNO.
Het onderzoek van het HCSS kenmerkt zich door onafhankelijkheid, een multidisciplinaire benadering, specialistische kennis en heeft een strategische oriëntatie. Het onderzoek richt zich met name op internationale vrede en veiligheid, geopolitieke ontwikkelingen en trends, conflictbeheersing, defensietransformatie en terrorisme. De organisatie combineert haar brede, conceptuele kennis met de kennis van TNO op het gebied van technologie en kwalitatieve en kwantitatieve methoden. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de vorm van (beleids) aanbevelingen, strategische verkenningen en scenarioanalyses.