De aanslagen in Mumbai waren "een les in crisisbeheer", zegt EP-delegatieleider
Een groep parlementsleden i heeft vorige week de terroristische aanslagen in Mumbai, India, van dichtbij meegemaakt. Drie leden van de delegatie beschreven aan ons de moeilijke ogenblikken die zij beleefden. "De ergste situatie uit mijn leven", zegt het Duitse parlementslid, Erika Mann. "Wij hebben erg veel geluk gehad", zegt het Spaanse parlementslid en delegatieleider, Ignasi Guardans. Het Britse parlementslid Sajjad Karim onderstreept dat "De Internationale gemeenschap zich moet verenigen".
Vorige week was een delegatie van de commissie Internationale Handel in Mumbai: acht parlementsleden en negen ambtenaren maakten de terroristische aanslagen mee die aan ongeveer 200 mensen het leven kostten. Gelukkig konden zij allemaal ontsnappen en werden zij uiteindelijk geëvacueerd door de autoriteiten van de EU i. Hoewel zij dus geluk hebben gehad, hebben zij wel gruwelijkheden meegemaakt die zij hun verdere leven zullen meedragen.
"De terroristen vielen slechts met één doel aan: om zoveel mensen als mogelijk te doden" zegt Sajjad Karim (EVP-ED). "Zij veroorzaakten een totale chaos en verwoesting. Hun organisatie zal opnieuw toeslaan."
Karim is van mening dat "dit geen tijd is om naar schuldigen te wijzen". In tegendeel, "de internationale gemeenschap moet zich verenigen, informatie uitwisselen en verzekeren dat wij er alles aan doen om hun toekomstige plannen te verijdelen". Hij was in de lobby van het hotel Taj Palace toen de terroristen binnenkwamen en moest de keuken in rennen terwijl hij zag dat mensen om hem heen werden doodgeschoten.
Een les in crisisbeheer
Tijdens een interview op de luchthaven in Parijs, waar de groep terugkeerde, gaf Ignasi Guardans (ALDE) die de aanslag meemaakte terwijl hij in een restaurant vastzat, toe "dat wij erg veel geluk hebben gehad".
Toen hij inging op de manier waarop er met de situatie werd omgegaan zei hij "over het algemeen werden wij zeer goed behandeld".
Wat de EU betreft zei hij: "Nu is het moment om het Franse Voorzitterschap te bedanken voor wat zij hebben gedaan - naast een aantal specifieke zaken die verbeterd zouden kunnen worden". Hij wees erop dat "het een zeer interessante ervaring was geweest om deel uit te maken van een evacuatieplan van de EU en om te zien welke dingen werken en welke dingen niet werken".
"Het is inderdaad een les in crisisbeheer," voegde hij hieraan toe.
Over de Indische overheid zei hij niet kritiek te willen geven "maar het is duidelijk dat de Indische autoriteiten en veiligheidskrachten van boven tot onder moeten worden herzien".
Bekijk het volledige interview met Guardans via de link hieronder.
Terrorisme moet worden aangepakt op wereldniveau
Erika Mann (PES) zei dat doorgaan met enkel lokale en regionale structuren om terrorisme te bestrijden niet werkt wanneer wij een vijand onder ogen zien die op wereldniveau is georganiseerd. "Terrorisme op wereldniveau van het soort dat wij in Mumbai hebben meegemaakt impliceert een brede waaier van mensen, van jonge mensen die door fundamentalisme worden beïnvloed tot aan zakenlieden." Zij ging verder: "Dit kan niet als probleem voor India alleen worden gezien".
Mann slaagde erin om uit het Taj Palace hotel te vluchten "door een ondergrondse gang met behulp van militairen en het hotelpersoneel, terwijl de terroristen achter ons begonnen te schieten". "Het was de ergste situatie uit mijn leven," voegde ze eraan toe. Mann onderstreepte dat "de Indiërs fantastische waren geweest wat betreft hun steun".
Mann voegde hier nog aan toe dat de inspanningen om de nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en India te sluiten, zullen verdergaan en zullen worden versterkt.
REF.: 20081201STO43284