Artikel 41: Inrichting koninklijk huis; privacy
De Koning richt, met inachtneming van het openbaar belang, zijn Huis in.
In andere talen:
Inhoudsopgave van deze pagina:
De Koning mag zelf zijn Huis inrichten. Dat betekent dat de Koning recht heeft op een eigen levenssfeer en bijvoorbeeld zelf de inrichting van de hofhouding bepaalt.
Artikel 41 bepaalt dat de Koning, met inachtneming van het openbaar belang, zijn Huis inricht. Deze bepaling brengt tot uitdrukking dat de Koning, bijvoorbeeld wat betreft de inrichting van de hofhouding, recht heeft op een eigen levenssfeer.
De Koning beslist zelf wie er werkt in het koningshuis. De ministers en de Eerste en Tweede Kamer controleren of de Koning dit goed doet.
Uitleg
De Koning mag zelf weten wie er voor hem werken. Wie zijn secretaris is bijvoorbeeld. Of wie er in de bediening werkt. Vroeger noemden we dit de hofhouding van de Koning.
De Koning mag natuurlijk geen dingen doen die de regering en de Eerste en Tweede Kamer niet willen. Hij mag ook geen dingen doen die van de wet niet mogen. Hij mag bijvoorbeeld niet discrimineren bij het aannemen van personeel.
Wetenschappelijk
-
-Handboek van het Nederlandse staatsrecht, Van der Pot (bewerkt door D.J. Elzinga, R. de Lange), 15e druk, De Regering, het koningschap, blz 479 t/m 495.
De Leden van het Regerend Huis in Holland, zullen persoonlijk ondergeschikt blijven aan de instelling van het Constitutioneel Statut van Frankrijk, van den 30 Maart jongstleden, uitmakende de Wet, betreffende de Keizerlijke Familie van Frankrijk.
De Souvereine Vorst rigt Zijn Huis naar eigen goedvinden in.
De Koning richt, met inachtneming van het openbaar belang, zijn Huis in.